Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Metod

Forumteater

Forumteater (även känd som ’De förtrycktas teater’) är en teaterform som uppmuntrar till reflektion, ifrågasättande och direkt interaktion från publiken.

Beskrivning

Metoden utvecklades i Brasilien på 1960-talet och har ofta använts runt om i världen för att belysa orättvisor och bearbeta konflikter.

I forumteater spelas en kort pjäs upp som belyser en konfliktfylld situation. Pjäsen slutar med en kris eller konflikt. Publiken uppmuntras sedan att gå upp på scenen och interagera med skådespelarna för att pröva andra lösningar. Målet är att utforska situationen och se om publiken kan hitta sätt att ändra slutet på pjäsen. Processen skapar ofta nya insikter och lärdomar.

Skådespelarna rekryteras ofta från gruppen som berörs av den aktuella frågan (exempelvis hemlösa) och även publiken består ofta av människor som har direkta erfarenheter av pjäsens tema.

Används för

Forumteater har ofta använts av socialt exkluderade grupper för att själva synliggöra sin situation. Metoden uppmuntrar till aktivt deltagande från publiken, ökar förståelse och insikt samt tillåter djupare analys av olika alternativ.

Forumteater har ordnats kring teman som till exempel hemlöshet, arbetslöshet, hälsa, och jämställdhet.

Deltagare

Forumteater kan användas med grupper i olika åldrar och med olika bakgrund. Forumpjäser kan sättas upp i stora lokaler för större publik, men för att uppmuntra så många som möjligt i publiken att komma upp på scenen och prova på nya sätt att angripa frågan är det ofta bra att ha en mer intim scen med färre i publiken.

Forumteater kan vara särskilt lämpligt för grupper som ofta känner sig exkluderade från mer formella dialogformer.

Nödvändiga resurser

Forumteater kräver utbildade ledare, skådespelare, tid för att utveckla pjäsen samt ett utrymme att framföra pjäsen. För att utföra processen på ett bra sätt krävs betydande resurser.

Ungefärlig tidsåtgång

Själva Forumpjäsen tar ungefär lika lång tid som en ‘vanlig’ pjäs, följt av ungefär 30 minuter på slutet för publikdeltagande.

Att ta fram och repetera pjäsen tar flera månader eftersom pjäsen bör samskapas så mycket som möjligt.

 

Styrkor

  • Forumteater kan hjälpa till att hitta nytt sätt att hitta lösningar på svåra situationer – särskilt där situationen känns låst.
  • Metoden kan vara tillgänglig för grupper som upplever traditionella dialogmöten som tråkiga eller meningslösa
  • Metodens fokus på dramatik och deltagarnas egna upplevelser kan hjälpa medlemmar ur socialt exkluderade grupper att höras och synas.
  • Metoden bygger också upp färdigheter, självkänsla och förmågor hos de som framför pjäsen.
  • Publikinteraktionen kan både hjälpa enskilda medlemmar i publiken med självinsikt, reflektion och förberedelser inför framtida utmaningar, och hjälpa professioner som ska arbeta med utsatta grupper att bättre förstå gruppernas utmaningar och situation.

 

Senast ändrad:
2020-06-17

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?