Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Metod

Fyra-hörnsövning

En fyrahörnsövning är en går ut på att workshopledaren läser upp en beskrivning av en situation eller konflikt som följs av en fråga eller påstående. Deltagarna får därefter möjlighet att ta ställning genom att ställa sig i det hörn som bäst överensstämmer med deras åsikt (det bör finnas tre bestämda svarsalternativ och ett öppet).

Beskrivning

Svarsalternativen symboliseras av ett hörn i rummet. Deltagarna får i uppdrag att ställa sig i det hörn som passar bäst ihop med deras åsikt eller ställningstagande. Har de egna förslag på svar ställer de sig i ”Öppet hörn”. Deltagarna pratar sedan inom sina respektive hörn varför de valt sina respektive svarsalternativ. Övningen kan avslutas med att workshopledaren gör en redovisning av gruppsamtalen inför alla deltagarna.

Används för

Fyrahörnsövning är en slags värderingsövning som kan användas för att reflektera över och diskutera egna men också samhällets värderingar, särskilt kring frågor där kunskap och värderingar lätt flyter samman. Genom övningen kan värderingar och normer bli synliga och olika synsätt kan komma fram. Med hjälp av den här övningen tränar man sig i att argumentera för sina egna åsikter.

Deltagare

Genom övningen kan både politiker, tjänstepersoner och medborgare mötas.

Metoden används ofta för sådana dialogaktiviteter där unga personer medverkar.

Ungefärlig tidsåtgång

Mellan 30 minuter till en timme.

Övrigt

Det är bra om man som deltagare har möjlighet att ställa sig i ett hörn utan att behöva motivera sitt ställningstagande.

Inga värderingar får finnas i ledarens presentation utan alla hörn ska vara lika okej att välja.

Kan vara bra att workshopledaren inte tillåter att deltagarna slår ihop två alternativ till ett tredje i det öppna hörnet eftersom de då inte tar ställning.

Uppmuntra gärna deltagarna att tänka efter och ta ställning, motivera sitt val och förklara sin ståndpunkt.

Senast ändrad:
2017-08-14

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?