Exempel

Information

Ort Järfälla
Kommun Järfälla kommun

Kontakt

Mia Lundström, projektledare

0708 483 313

mia@mialundstrom.se

Pre-housing-projekt - Kalejdohill

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Kalejdohill är projektet som utvecklar platsen i dialog med invånarna, långt innan husen är på plats i Kvarnbacken i centrala Järfälla. En mötesplats mitt i den växande staden. Kalejdohill är ett pre-housing-projekt; en process där man redan innan den formella planprocessen börjar involverar omvärlden i hur och vad en plats ska bli. 

Bakgrund

Startskottet för Kalejdohill gick i december 2015 i samband med att Järfälla kommun och HSB Norra Storstockholm tecknade en överenskommelse om 600-800 nya bostäder runt Kvarnbacken i centrala Jakobsberg.

Kommunen och HSB ville tillsammans skapa en multifunktionell destination och en attraktiv mötesplats med arkitektur, design och konst som utgångspunkt.

Syfte - Därför gjorde vi det

Kalejdohill är ett pre-housing-projekt; en process där man redan innan den formella planprocessen börjar involverar omvärlden i hur och vad en plats ska bli. Innan husens utseende bestäms ska en känsla för vad platsen kan erbjuda finnas. Projektet bygger på ett engagemang idag för social hållbarhet imorgon.

Målsättningen är tydlig – att utveckla platsen i dialog med invånarna och samtidigt bidra till utvecklingen av destinationen Järfälla i den kraftiga expansion och utbyggnad av kommunen som pågår.

Området i centrala Jakobsberg ska bebyggas med 800 bostäder, där Kvarnbacken ska fungera som en pulserande grön lunga med bostäder runt om, lite som Central Park i miniformat. Parallellt med en traditionell planprocess kommer Kalejdohill under två år att involvera medborgare, konstnärer, arkitekter och designers för att definiera Kvarnbackens framtid. 

Process - Så gjorde vi

Vi arbetar efter några utgångspunkter eller principer, och visionen är att skapa förutsättningar att etablera ett nytt design- och arkitekturcentrum som svarar mot vår tids behov av mötesplatser, bostäder, kommunikation och levnadsformer.

 • Kalejdohill utgår från platsen Kvarnberget för att undersöka och kommunicera nya former för destinations- och platsutveckling.
   
 • Kalejdohill bygger på engagemang idag för social hållbarhet i framtiden
   
 • Kalejdohill använder arkitektur, design, konst och kommunikation för att fylla platsen Kvarnberget med innehåll och liv – långt innan husen är på plats.
   
 • Kalejdohill samlar kommun, invånare, arkitekter, designers, byggare och intresserade, för att tillsammans pröva platsens potential som mötesplats och destination i den växande staden. Ett lokalt och internationellt engagemang är avgörande för att projektet ska lyckas. 
   
 • Under loppet av två år genomför Kalejdohill ett antal projekt och idéer såsom utställningar, seminarier, tävlingar och aktiviteter på Kvarnbacken i Jakobsberg.

 

Mer information

Läs mer på Kalejdohill:s webbplats om projektet och dess aktiviteter.

Senast ändrad:
2020-08-13

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?