Exempel

Information

Ort Gällivare

Kontakt

Liza Yngström

liza.yngstrom@gallivare.se

0970-181 29

Projekt Nya Gällivare

Projekt Nya Gällivare var ett EU finansierat projekt som pågick under 2009 fram till december 2012. Det främsta syftet med projektet var att tillsammans med medborgare och näringsliv ta fram en vision för samhällsomvandlingen. 2010 genomfördes en rad workshops med medborgare och näringsliv som resulterade i nästan 3000 personmöten.

 

Bakgrund

Samhällsomvandlingen som pågår i Gällivare kommun är förändringar orsakade av gruvdriften under Malmberget som på sikt kommer innebära att två centrum blir till ett. Den gemensamma framtiden för kommunens invånare kommer därigenom att se helt annorlunda ut. 2009 genomfördes en workshop, City Move, i Malmberget på temat att flytta en stad. Här berördes frågor som ”Kan man flytta en stad?” och ”Hur involverar man medborgarna i processen?”. Ett av resultaten som kom fram av City Move projektet var vikten av delaktighet och dialog med medborgarna. Det var uppstarten på Projekt Nya Gällivare.

Syfte

Projekt Nya Gällivare var ett EU finansierat projekt som pågick under 2009 fram till december 2012. Det främsta syftet med projektet var att tillsammans med medborgare och näringsliv ta fram en vision för samhällsomvandlingen. Gällivare bygger nu en arktisk småstad i världsklass. Ett underlag som nu ligger till grund för den fortsatta planeringen och utvecklingen av kommunen. Projektet har resulterat i en rad viktiga planeringsunderlag som fortsättningsvis kommer att användas i den ordinarie kommunala organisationen.

Process

2010 genomfördes en rad workshops med medborgare och näringsliv som resulterade i nästan 3000 personmöten. Det innebär att 10 % av befolkningen har deltagit. Alla i årskurs åtta deltog också i dialogen. Samarbetet med ungdomar, elever och skolor är extra viktig då denna grupp sällan finns representerad i samhällsplaneringsprocesser. Under dialogmötena växte det fram vad som är bra och unikt med Gällivare, och vad som måste förstärkas för att öka samhällets attraktion, däribland att utveckla centrum, större utbud av affärer, bra boende, goda utbildningsmöjligheter, jobb och kommunikationer.

Visionen för samhällsomvandlingen "En arktisk småstad i världsklass" är ett resultat av medborgardialogen som genomfördes under 2010 som bygger på de värden som finns och som bör förstärkas i kommunen. Visionen har konkretiserats i utvecklingsplaner för tre utvalda attraktiva områden, utvecklingsplanerna ska fungera som riktlinjer för framtida planeringsarbete.

Projektet har även tagit fram underlag och utredningar exempelvis en centrum- och handelsutredning, bostadsförsörjningsplan, program och planskisser. Projektet har också genomfört trygghetsvandring, arbete med studenter, seminarier och studieresor för att öka delaktighet och kunskap.

Senast ändrad:
2017-07-04

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?