Exempel

Information

Ort Piteå

Kontakt

Anette Christoffersson

0911-69 60 54

anette.christoffersson@pitea.se

Unga i Piteå granskar

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Varje år beslutar kommunstyrelsen om en fråga som de vill ge i uppdrag till en eller ett par klasser att granska ur ett ungt perspektiv.

Bakgrund

År 2008 startade Piteå kommun Unga i Piteå frågar, där kommunfullmäktige bjudit in klasser, elevråd eller andra grupper att delta vid ett kommunfullmäktigemöte där de fått ställa sina frågor direkt till politiken, frågor om precis vad de vill. Vi har erbjudit de eleverna som medverkat att välja om de vill ställa sina frågor direkt till politikerna från talarstolen eller om de hellre vill samtala i mindre grupper med politikerna.

Syfte - Därför gjorde vi det

Syftet är att ta tillvara barn och ungas delaktighet, engagemang och kreativitet.

Process - Så gjorde vi

Kommunstyrelsen beslutar varje år om en fråga som de vill ge i uppdrag till en eller ett par klasser att granska ur ett ungt perspektiv. Uppdraget redovisas till kommunstyrelsen genom en rapport, film, folder eller det media de själva väljer för sin redovisning.

De klasser som anmält sitt intresse att delta erbjuds informationsmöte vilket innebär att vi besöker klassen/klasserna och mer i detalj beskriver metoden samt deras uppdrag. Eleverna bjuds även in till kommunhuset för ett planeringsmöte, där vi mer i detalj spikar datum och hur eleverna tänkt göra sin redovisning. När det är dags för redovisning av deras uppdrag för kommunstyrelsen erbjuds klasserna bussbiljett och möjlighet att äta skollunch på gymnasieskolan i stan.

Senast denna form av Unga i Piteå frågar genomfördes, 2012, var det 48 elever som medverkade.
Efter önskemål från eleverna ändrades denna metod till år 2014, de nya var att politikerna istället genomför en besöksdag i kommunens skolor under temat ”Fråga en politiker”.  Tillvägagångssättet ”Fråga en politiker” ” är att 24 klasser (låg-, mellan-, högstadiet samt gymnasiet) erbjuds att få besök av två politiker (kommunfullmäktige, nämndsordföranden). Politiker tillsammans med eleverna för en dialog kring olika frågeställningar, frågor som eleverna vill ha svar på.

Resultat - Så blev det

Granskningar som genomförts;

  • Mångfald i Piteå
  • Metoder och arenor för information och kommunikation med unga
  • Ungas mötesplatser
  • Datorer i skolarbetet
Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?