Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Metod

Relaterade artiklar

Metoder

Informationsmöte genom stormöte

När man vill informera många människor samtidigt om ett viktigt tema/ämne är ett informationsmöte/stormöte ett bra sätt göra det på. Ett informationsmöte och stormöte är i huvudsak envägskommunikation och skall inte förväxlas med dialog.

Används för

En metod för att i första hand informera medborgare till exempel för att inleda ett större dialogprojekt och informera en stor grupp om hur man tänker jobba. Ett annat exempel kan avse när ledningen vill informera om ett redan fattat beslut med underlag och fakta. Den muntliga informationen bör kompletteras med skriftlig information/ presentationsmaterial av olika slag.

Deltagare

Obegränsat antal deltagare. Lokalen utgör en begränsning.

Nödvändiga resurser

Kräver mötesledare, lokal, ev. resurspersoner för stöd till mötesledare. Viktigt att det finns skriftlig information som komplettera den muntliga informationen.

Ungefärlig tidsåtgång

Mellan 1- 3 timmar

Styrkor

Enkel att genomföra.

När man vill ge likartad information till många människor samtidigt.

Övrigt

Ett stormöte ställer mycket höga krav på den som ska leda mötet. Syftet och dagordningen för mötet måste vara tydlig för alla. Var tydlig i inbjudan med att det är ett informationsmöte och inget annat. Ofta blir det samtal på ett eller annat vis. Alla deltagare kommer dock inte till tals. Det är oftast endast de som vågar uttala sig i andra sammanhang som vågar framföra sina synpunkter och åsikter. Om frågan som behandlas är konfliktfylld riskerar många deltagare att ha svårt att ta till sig saklig information. Därför krävs det en van mötesledare som kan hålla i mötet, fördela ordet och hantera olika situationer.

Begränsningar

Denna form skall inte användas om syftet är att få in sakliga synpunkter och föra en dialog.

Senast ändrad:
2017-07-04

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?