Exempel

Information

Ort Göteborgs stad, SDF Västra Hisingen

Kontakt

Ulrika Stöök, Utvecklingsledare

031-366 60 39

ulrika.stook@vastrahisingen.goteborg.se

 

Relaterade artiklar

Värdedialog med politiker

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Efter deltagande i SKL:s nätverk Utveckling av kultur och värderingar har politikerna i stadsdelsnämnden Västra Hisingen genomfört medborgardialoger med fokus på att ha öppna samtal med invånarna utifrån temat Leva och bo i Västra Hisingen.

Syfte - Därför gjorde vi det

Att hitta nya sätt att ha dialog med invånarna för att öka delaktighet och inflytande. På lång sikt handlar det om att öka tillit och förtroende för demokratin.

Process - Så gjorde vi

Syftet med deltagandet vid evenemangen har varit att lyssna och samtala om vad invånarna tycker är viktigt. Mötet med människor har varit i fokus. För att underlätta för politikerna att starta samtalet med invånarna fick var och en en uppsättning färgade kort med rubrikerna ”trygghet”, ”arbete”, ”skola”, ”må bra”, ”bostad” och ”annat”, vilket var samma teman som ingick i ett långsiktigt arbete om att utjämna livschanser på Hisingen.

De fick också tips på att samtalet kunde hållas utifrån nuläge och önskat läge i stadsdelen kopplat till rubrikerna. Samtalen dokumenterades på färgglada post-it lappar som sattes upp på tältväggen så att alla kunde se. Dessa tankar och synpunkter togs sedan tillvara i arbetet om utjämnade livschanser.

Barnen i olika åldrar fick möjlighet att rita munnar på ansikten på ett papper utifrån samma teman som de vuxna; glad, ledsen osv. De fick även fritt rita ”Mitt Biskopsgården”/”Mitt Torslanda” på stora ark. På så sätt fick vi också med oss barnens röster.

Resultat - Så blev det

Dialogerna har genomförts i anslutning till olika evenemang där invånarna har funnits. Dialogerna har blivit en positiv erfarenhet för de deltagande politikerna och öppnat intresset och möjligheten för ytterligare dialoger.

Det var mycket uppskattat med närvaron av nämnden på dessa utåtriktade evenemang i stadsdelen. Många passade på att prata om de frågor som var angelägna för dem och förvaltningen fick samtidigt underlag som vi behövde till pågående arbete. En sammanfattning av vad som kom fram redovisades sen på Medborgarkontoret (se bilaga).

En annan viktig lärdom är att denna typ av dialog har varit en positiv erfarenhet för de politiker som varit med. Det har gjort att intresset för dialoger med invånarna har ökat och öppnat upp för andra typer av dialoger.

Vad har vi lärt oss?

Att det är viktigt att vara synliga på de arenor där invånarna rör sig och att det inte behöver vara ett så märkvärdigt upplägg. Mötet och samtalet är det viktiga.

Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?