Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Haninge

Kontakt

Sören Berglund

070-525 80 45

soren.berglund@haninge.se

Medborgarbudget för Eskilsparken

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Medborgarbudget genom et antal möten, information via olika kanaler och omröstning med hjälp av ett IT-verktyg.

Syfte - Därför gjorde vi det

Att låta medborgarna bestämma hur 400 000 kr ska användas till Eskilsparken.

Process - Så gjorde vi

Förslagshantering
Förslag till medborgarbudgeten kunde lämnas på Haninge kommuns webbplats under januari–mars och vid en medborgarträff i kulturhuset. Det fanns inga begränsningar i vilka som fick lämna förslag.
Vid medborgarträffen användes ett antal metoder – kartor, konstverkstad m.m. – för att få folk att intressera sig för projektet och delta genom att utforma egna förslag.
De inkomna förslagen gicks igenom av projektledaren och en grupp tjänstemän. Först sorterades de förslag bort, som inte uppfyllde projektets kriterier. Därefter bearbetades förslagen för att presenteras som ett antal valbara kostnadsförslag. Under detta arbete hade de omfattande kontakter med förslagslämnarna via telefon och e-post.

Kommunikation var en viktig del av projektet, eftersom det byggde på kontakten med medborgare. För att nå ut användes webb, lokaltidning, radio, affischer och lite mer ovanliga grepp. Projektledaren hade ett antal möten med olika föreningsföreträdare, med förskolor och skolor i närheten av parken, liksom med gymnasieskolan som involverades i projektet genom en affischtävling.

Beslutsprocessen
Omröstningen – som pågick under 25 dagar via ett webbaserat verktyg – var beslutande. Det gick att lägga sin röst på ett förslag som omfattade hela budgeten på 400 000:- eller att rösta på flera billigare förslag. Det vinnande förslaget lämnades vidare till kommunfullmäktige för formellt beslut.
Det gick att få hjälp med att lägga in sin röst vid en medborgarträff i kulturhuset, då förslagen presenterades. Beslutsprocessen omfattade inte någon planerad diskussion, men de som deltog på medborgarträffen kunde diskutera med andra medborgare, tjänstemän och politiker.

Resultat - Så blev det

Resultat
• Sammanlagt 101 parkidéer kom in under januari, 30 av dessa skrevs in vid medborgarträffen
• Drygt 100 personer deltog
• Totalt 250 personer röstade

Vad vi har lärt oss och vad andra kan ha nytta av att veta
• Projektet var lyckat och de metoder som användes fungerade bra. Det är nödvändigt att ha en projektledare för att driva igenom en medborgarbudget.
• Mer tid för genomförandet skulle behövas, både i initieringsskedet och i den fas då inkomna förslag ska hanteras av tjänstemännen.
• Syftet med projektet borde vara tydligare
• Det borde vara tydligare vilka förslag som är rimliga inom den givna investeringsbudgeten.
• Mer tid för avstämning med de som bor i berörda områden krävs, för att säkra att det är ett meningsfullt objekt.
• Om medborgarbudget ska bli ett naturligt inslag i styrsystemet krävs ett omfattande arbete och utbildning av både nämndpolitiker och de tjänstemän som tar fram underlagen till mål- och budget dokumenten för att skapa förståelse för hur detta underlag ska användas.
• IT-verktyget var svårt att använda för omröstningen.
• IT-verktyget bör förklara röstningsförfarandet, så att resultatet inte ifrågasätts.

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?