Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Medborgarbudget i Upplands-Väsby

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Torget De Luxe- Du bestämmer!

Projektet Torget - Du bestämmer är en möjlighet för ungdomar att påverka utvecklingen av centrala Väsby. I samarbete med Ung i Väsby och Väsby Labs har ungdomarna under en dag tagit fram förslag på vad de vill ska finnas på torget under sommaren. Budget för projektet är 200 000 kronor. Förslagen presenteras på kommunens hemsida och ställs ut i Butiken i Väsby Centrum mellan den 8 och 22 april. Alla som vill kan vara med och rösta fram den bästa idén.

Bakgrund

Det handlar om att genom dialogmetoder låta medborgarna vara med och prioritera hur skattemedlen ska användas, som att ge medborgarna möjlighet att delta i prioriteringar av en del eller hela budgeten. Det vanligaste har varit att medborgarna deltagit i prioriteringar om hur en del av investeringsbudgeten ska användas. Framförallt har medborgarnas prioriteringar använts som underlag för de förtroendevaldas beslut.

Process - Så gjorde vi

Workshopen Ung i Väsby genomförs den 13 februari och då ska ungdomarna ta fram förslag på vad de vill ska finnas på Torget under sommaren 2013. Efter att ungdomarna tagit fram förslag  kommer kommunen att kostnadsberäkna dem. De som är möjliga att genomföra kommer sedan att presenteras på kommunens webbplats och i Butiken i Väsby Centrum. Alla som vill kan rösta fram ett vinnande förslag via webben öppnas i nytt fönster, på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller i Butiken i Väsby Centrum. Röstningen öppnar den 8 april och är öppen till den 22 april.

Medborgarbudget 2013 har valt att fokusera på ungdomar i Upplands Väsby mellan 12-15 år. Det var därför ett naturligt val att Ung i Väsby skulle ingå i medborgarbudgeten. Ung i Väsby 2013 kommer således att ha ett annorlunda upplägg jämfört med tidigare år. Istället för att diskutera
frågor som exempelvis skolmat och mobbning ska ungdomarna komma med förslag på hur torget i centrala Väsby ska bli en bra plats för alla. De kommer att få lämna förslag under forumet Ung i Väsby 2013.

När det gäller röstningen får alla rösta, även de som inte bor i kommunen. Det kommer man att kunna göra  via kommunens webbplats, Facebook eller i Butiken i Väsby Centrum.

Tidsplan medborgarbudget
- På forumet Ung i Väsby den 13 februari 2013 ska ungdomarna ta fram förslag om vad som ska finnas på Torget under sommaren  2013.

- Budgeten för projektet är 200 000 kronor.

- Förslagen kostnadsberäknas och sammanställs inom den givna budgeten. Återkoppling sker till   förslagsställarna.

- Den 13 mars får förslagsställarna hjälp av Forsbergs grafiska skola att visualisera sina förslag.

- Den 8 april presenteras förslagen presenteras på kommunens webbplats och ställs ut i Butiken i Väsby Centrum

- Omröstning sker mellan 8 -22 april. Man kan rösta både på webben, Facebook och i Butiken.

- Sammanställning av röstningsresultat den 23 april

- Vinnare utses därefter

- Invigning på Torget under Väsby Stadsfestival den 8 juni

- Möjlighet att besöka Torget under sommaren 2013.

- Uppföljning och utvärdering hösten 2013.

Resultat - Så blev det

Parkourbana ska byggas på Torget

Av nio kreativa och roliga förslag på vad som kan byggas på Torget vid Väsby centrum i sommar var det parkourbanan som tog hem flest röster och den 8 juni kommer banan att stå färdig.


- Det är roligt att parkourbana röstades fram som vinnare. Jag tror det ger bra träning och jag hoppas att den kommer att locka många ungdomar, säger Inger Cronlund, kvalitetsstrateg i kommunen.

1 137 Väsbybor engagerade sig i röstningen av Torgförslagen som hölls mellan den 8 - 22 april och kunde göras via kommunens webbplats, facebooksida och via utställningen i Butiken i Väsby centrum. På andra plats kom utomhusbio och på tredje plats sommarfesten.

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?