Exempel

Information

Ort Haninge
Startade februari 2014

Kontakt

Samuel Rizk, planarkitekt och projektledare

08-606 85 08

samuel.rizk@haninge.se

Minecraft på Vallavägen i Haninge

En idétävling om framtidens Vallavägen, där unga Haningebor utformat sina drömmars stadsgata i datorspelet Minecraft.

Syfte

Att unga personer som traditionellt är en underrepresenterad grupp i stadsbyggnadsprocessen skulle få göra sin röst hörd och på ett lekfullt sätt skapa sin egen bild av vad framtidens Vallavägen skulle kunna vara för plats.

Process

Kan man använda ett datorspel för att uttrycka sina visioner kring en gata? Minecraft i Haninge var en idétävling om framtidens regionala stadskärna. Att som en del i diskussionen kring hur den regionala stadskärnan Haninge ska se ut i framtiden ville vi väcka unga Haningebors intresse för stadsbyggnad och fånga upp deras idéer till framtidens Vallavägen.

Unga Haningebor och andra intresserade bjöds in till en digital stadsbyggnadstävling i spelet Minecraft. Minecraft är ett datorspel där spelarna kan utforska en hel värld uppbyggd av block och samla material för att bygga allt från hus till rymdstationer. Man kan säga att Minecraft är en digital variant av Lego. En fantastisk byggsats där bara de egna föreställningarna sätter gränserna för vad framtidens Vallavägen skulle kunna vara.

Tävlingen pågick 17 februari - 20 april 2014 och var baserad på två teman – ”framtidens bostad” och "framtidens stadsgata”. Platsen var Vallavägen i Handen och frågorna var: "Vad tycker du att Vallavägen har att erbjuda stadskärnan Haninge?” och ”Hur tycker du att det ska se ut?".

Resultat

Utställning och presentation av vinnande förslag
Bland 177 registrerade användare och 81 kvalificerade förslag valde en jury, bestående av arkitekter/stadsplanerare och unga, ut sex finalister som på ett extra inspirerande sätt skapat en vision av framtidens Vallavägen. De sex finalförslagen går att se som videoklipp på hemsidan. Skaparna av det vinnande förslaget tilldelades varsin iPad som förstapris.
Under sommaren gick det även att rösta på folkets favorit på hemsidan, och en överväldigande majoritet klickade fram samma vinnande förslag som juryn valt.

En utställning där de sex finalförslagen klippts ihop till ett kollage, en sorts gemensam framtidsvision över Vallavägen, finns nu att se i kommunhusets foajé. Här går det också att se bilder från alla 81 kvalificerade förslag, vilket ger en spännande helhetsbild av tävlingen och den mångfald av kreativa idéer som kommit in.

Senast ändrad:
2017-08-14

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?