Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Mora

Kontakt

Åke Nyström, Ungdomssamordnare

0250-261 06

ake.nystrom@mora.se

Elevkulturombud (EKO) i Mora

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Med hjälp av Elevkulturombud har vi som målsättning att erbjuda ett rikare och bättre kulturutbud för barn och ungdomar i kommunen.

Process - Så gjorde vi

I samverkan med Landstinget Dalarna, Riksteatern och några kommuner i Dalarna pågår ett projekt ”Kultur hjärta skola”. En viktig del i projektet är Elevkulturombuden (EKO). I projektbeskrivningen kan man läsa att: Barn och unga ska kunna vara med och styra, tycka och tänka ut hur kulturlivet ska se ut i Dalarna. I projektet jobbar vi med att skapa nya strukturer för inflytande för barn och unga över kulturområdet i hela länet. Vi testar metoder för att hitta fungerande arbetssätt där unga ges reellt inflytande att styra sitt kulturutbud och eget skapande. Vi vill samtidigt utveckla och stärka det arbete som redan pågår inom skola och lärarutbildning.

Förutom att påverka och ha inflytande på regional nivå så har EKO en mycket viktig funktion i kommunen med två primära uppdrag. Det ena är att vara med och påverka kulturutbudet i kommunen, till exempel val och inköp av filmer till skolbio, teaterföreställningar och konserter. Det andra uppdraget innebär att lyssna av vilka behov och önskemål som finns bland ungdomar i fråga om kulturutbud. Det innebär också att EKO är delaktiga i att behoven tillfredsställs. Antingen att förmedla önskemålen vidare eller att skapa och genomföra egna arrangemang.

Trots att projektet nyligen startat har begreppet EKO redan etablerats, och deras kompetenser efterfrågats. Till exempel kommer några EKO ingå i en jury i en novelltävling för alla åldrar i kommunen. EKO planerar tillsammans med kommunens barn- och ungkultursamordnare även för en temadag mot mobbing och kränkande behandling på sina skolor. Idén väcktes av några EKO som deltog på en kulturutbudsdag, ett regionalt arrangemang av Landstinget Dalarna. De fick inspiration från en av de teaterföreställningar de såg under dagen, och tanken är att föreställningen blir ett underlag för diskussion i klasserna.

Kommunens ungdomssamordnare och en ungdomsbibliotekarie är kontaktpersoner för EKO. Vår målsättning var att ha två EKO per årskurs och skola på högstadiet vilket skulle bli 12 elever, men intresset är stort och idag har vi 20 EKO. Till läsåret 15/16 har vi ambitionen att få med elever på gymnasiet i verksamheten också.

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?