Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Landstinget Dalarna
Startade 2013

Kontakt

Mattias Dristig, projektledare kultur hjärta skola,

072 520 43 06

mattias.dristig@ltdalarna.se

Landstinget Dalarnas Elevkulturombud (EKO)

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Landstinget Dalarna driver tillsammans med Riksteatern det regionala utvecklingsprojektet Kultur Hjärta Skola. Projektet är treårigt och löper 2013 – 2015.

Syfte - Därför gjorde vi det

Ett av projektets mål är att införa Elevkulturombud (EKO) i länet som ges inflytande över det kommunala och regionala kulturutbudet. Tanken med EKO är också att eleverna själva ska intervjua sina klasskamrater om vad man vill ha för kulturutbud i till exempel skolorna. I vissa kommuner gäller även inflytandet fritiden.

Process - Så gjorde vi

När detta skrivs så är tio kommuner anslutna till satsningen och har totalt utsett ca 110 EKO i åldrarna åk 2 – 9. Medverkande kommuner är: Avesta, Hedemora, Falun, Borlänge, Mora, Leksand, Orsa och Älvdalen. Fler kommuner tillkommer under projekttiden.


På kommunal nivå sammankallar kommunala tjänstemän EKO (oftast kultursekreteraren eller liknande) för att garantera att EKO ges inflytande över det kommunala kulturutbudet och ev kulturbudget som rör barn och unga. EKO kan till exempel ges inflytande över Skapande Skola ansökningar. Kommunerna väljer själva hur EKO utses och används i sin kommun men inflytande över kulturområdet med kommunala träffar är ett krav. Genom samarbete med kommunernas skolor så får eleverna medverka som EKO på skoltid.


På regional nivå utbildas EKO för att stärkas i sitt uppdrag tillsammans med sina kommunala tjänstemän. Inflytande ges även över det regionala kulturutbud som finns (länskulturens utbud). Varje år arrangeras en Delaktighetskonferens där politiker, kommuntjänstemän, skol- och kulturchefer och EKO möts. Målet med Delaktighetskonferensen är att EKO arrangerar denna själva efter projekttidens slut.

Under 2015 kommer projektet aktivt verka för att inflytande också ges under barns och ungas fritid. Detta via samarbete med föreningar och studieförbund i Dalarna.

Resultat - Så blev det

Tankarna kring Elevkulturombud är inte nya. Flera kommuner i Sverige har infört satsningen. Det som är speciellt i Dalarna är att så många kommuner är med i länet samt att barn och unga även garanteras inflytande på en regional nivå.

Vinsterna med detta är många. Förutom demokrati- och delaktighetsvinster så skapar vi även framtida arrangörer och stärker barns och ungas rätt till kulturupplevelser som utgår från de själva.
Projektets process och lärdomar redovisas i en slutrapport. Projektledaren föreläser gärna för andra kommuner och regioner om intresse finns.

Senast ändrad:
2022-03-15

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?