Exempel

Information

Ort Mora

Kontakt

Åke Nyström

0250-261 06

ake.nystrom@mora.se

Regelverk för föreningsstöd i Mora

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

I Mora finns ett rikt föreningsliv, över 230 föreningar finns registrerade med över 450 verksamheter. Men det kommunala stödet behövde ses över och därför ville man ha synpunkter från föreningarna för att förankra regelverket.

Syfte - Därför gjorde vi det

Syftet var att förankra regelverket innan det gick upp till politiskt beslut samt skapa en ökad delaktighet hos föreningarna.

Process - Så gjorde vi

En dialogdag med föreningslivet ordnades där alla föreningar bjöds in. Närmare 40 föreningar kom till dialogen.

Metoden som användes var Framtidsverkstad, vilken även används inom kommunen vid demokratidagar för seniorer. Deltagarna delades upp i grupper och fick ange punkter som de tyckte var relevant för frågan om föreningsstödet.

Grovt innebär metodiken att respektive grupp först fick ange vad som brister/saknas i dagens bidragsregler, därefter fick gruppen rangordna dessa punkter. Sedan gjordes motsvarande en gång till men då var frågeställningen vad som är bra med dagens regelverk. Efter detta slogs alla underlag från dagens dialoger ihop och grupperna fick komma överens om vad som är viktigt för Moras framtida reglemente för föreningsbidrag.

Med hjälp av Framtidsverkstadens metodik arbetade man också fram svar på frågorna om hur saker ska göras och vem som ska göra vad.

I slutet av dialogdagen beskrevs från kommunens håll att allt som noterats kommer att sammanställas och publiceras kommunens hemsida samt en preliminär tidplan för fastställande av det nya regelverket för föreningsstöd.

Resultat - Så blev det

Positivt med dagen var att det är en mycket bra dialogform som uppskattades av deltagarna och även rosades av Dalarnas idrottsförbund som ett mycket lyckat exempel på dialog.

Förbättringspotentialen ligger i att man måste vara tydligare i hur återkopplingen till föreningslivet går till.

Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?