Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Västra Götalandsregionen
Kommun Västra Götalandsregionen
Startade 2013

Kontakt

Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef

070-910 47 85

ann-cathrine.gardendahl@vgregion.se

Relaterade artiklar

Exempel

Samtal på Mötesplats Dalaberg och med Kvinnoföreningen i Kronogården

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

En av målsättningarna för hälso- och sjukvårdsnämnden Trestad under 2013 var att påbörja dialogmöten med invånargrupper som normalt sett inte hörs särskilt mycket eller som av olika skäl kan ha svårt att komma fram i den allmänna debatten.

Syfte - Därför gjorde vi det

I sin genomförandeplan för medborgardialogen nämns som exempel på sådana grupper invandrare/nya svenskar, socioekonomiskt svaga grupper, och unga vuxna/unga kvinnor. Syftet är att få en övergripande syn på dessa gruppers erfarenheter av hälso- och sjukvården och lyssna efter vilka behov som finns.

Process - Så gjorde vi

Ledamöter i nämnden valde att hålla dialogmöten i stadsdelarna Dalaberg i Uddevalla och Kronogården i Trollhättan. Bägge stadsdelarna präglas av mångkultur och har en relativt hög andel invånare med utländsk härkomst.


På Dalaberg besökte ledamöterna den kommunala Mötesplats Dalaberg för en så kallad spontandialog med de besökare som kom till mötesplatsens lokaler.


I Kronogården träffade ledamöterna cirka 25-30 medlemmar i Kvinnoföreningen, och man diskuterade bland annat bemötandefrågor och informerade till exempel om mammografi, cytologprover och patientnämndens verksamhet.


Metoden var att ta kontakt med de befintliga organisationerna (Mötesplats Dalaberg och Kvinnoföreningen) och den vägen komma fram till ett lämpligt upplägg och även få hjälp med inbjudan och marknadsföring. Själva dialogerna genomfördes sedan ganska förutsättningslöst och enkelt som ett vanligt samtal.

Resultat - Så blev det

Denna enkla metod visade sig dock räcka utmärkt för att få en efterlängtad och djupare kontakt med representanter för underrepresenterade grupper bland invånarna. Känslan är att man tagit ett kliv över en tröskel till ett dialogrum som man haft kanske överdriven respekt för av hänsyn till eventuella språksvårigheter och kulturella skillnader.

 
Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?