Exempel

Information

Ort Tidaholm

Kontakt

Anna Eklund, kanslichef.
0502-60 60 48,
anna.eklund@tidaholm.se

Dialog på Facebook

Målet är att skapa utrymme för dialog mellan organisationen och medborgarna, öka gemensamhetskänslan i kommunen och stoltheten för Tidaholm, vara en mötesplats för medborgare, en kanal för marknadsföring av kommunen och dess aktiviteter samt en plats för kriskommunikation.

Bakgrund

Vi har följande ansvarsfördelning i arbetsprocessen. Växeln ansvarar för att fördela de frågor/kommentarer som kommer in till rätt kontaktperson och svarar även på enklare frågor. Kontaktpersonerna på respektive förvaltning ansvarar för att frågan besvaras på ett bra sätt med rätt information och en trevlig ton.

Enskilda tjänstemän ansvarar för sina inlägg samt att dokumentera eventuella ärenden som uppstår. Vår kommunikatör är huvudansvarig för sidan och den som i första hand bevakar den, raderar olämpliga inlägg samt publicerar nya inlägg regelbundet. Utöver kommunikatören är vi ytterligare 2-3 personer som hjälps åt med de uppgifterna, till exempel vid ledighet eller sjukdom.

Process

Nu har vi haft igång vår Facebooksida sedan 13 mars 2013 och vi har 1116 personer som gillar sidan. Vi försöker publicera minst tre inlägg i veckan och försöker få så mycket spridning på ämnena som möjligt. Som det ser ut nu är det främst kultur- och fritid som är duktiga på att ta fram förslag till inlägg så det blir mycket tips om evenemang och andra kulturella tillställningar. Vi arbetar för att få bredare spridning på ämnena och att få fler förvaltningar att komma med förslag.

Resultat

Det har tyvärr inte blivit så mycket dialog på sidan som vi hade hoppats utan det är fortfarande en relativt ensidig kommunikation då vi publicerar inläggen och får ett antal personer att trycka på gilla knappen, ofta runt 5-10 personer. Ibland är det någon som delar inlägget och något mer sällan är det någon som kommenterar.

Ett inlägg som har genererat flera kommentarer var när vi frågade efter uttryck som är lokala här i Tidaholm, det ämnet tycktes engagera många. Ett av de inlägg som flest personer har gillat handlade om fiskemöjligheterna i kommunen.

Vi får även en och annan fråga på sidan och det har bland annat handlat om tillgång till nämndprotokoll på hemsidan, uppsättandet av en basketkorg på en av våra skolgårdar samt ett flertal synpunkter på evenemang som har ordnats.

På det stora hela är vi nöjda med vår facebooksida men vi vill gärna utveckla dialogbiten så att det blir mer av en tvåvägskommunikation än det är i dagsläget, detta är en utmaning i det fortsatta arbetet.

Något vi har lärt oss är att vi får mycket bättre respons om vi lägger upp en bild med inlägget och det är positivt om det är en bild som vi har tagit själva. Vår kommunikatör tog till exempel kort på en vårbjörk som förskolebarn i kommunen hade dekorerat och som sedan visade på torget, detta inlägg fick bra respons. Annat som engagerar är inlägg som rör barn, till exempel information om familjedagen som anordnades på torget samt lokala frågor, exempelvis inlägget om lokala uttryck.

Mer information

 

 

Senast ändrad:
2017-12-12

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?