Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Uddevalla

Kontakt

Cornelia Kirpensteijn, demokratiutvecklare.

Cornelia.kirpensteijn@uddevalla.se

0522-696152

Ny lekplats på landsbygden

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

2013 genomfördes en medborgarbudget för att involvera barn i åldern 0-12 år i utformningen av deras nya lekplats.

Syfte - Därför gjorde vi det

Målet med medborgarbudgeten var att involvera barn i utformningen av deras lekplats. Genom att i ett tidigt skede involvera barnen i processen och sedan låta dem vara med och påverka hela vägen upp till beslut var en framgångsfaktor i detta projekt. Stor vikt lades vid planeringen – hur skapar vi ett forum för barn i ung ålder att påverka en budget på 200 000 kr på ett begripligt sätt?

Process - Så gjorde vi

En medborgarbudget genomfördes i landsbygdsområde i Uddevalla under våren 2013. Aktiviteten avgränsades genom att endast barn i åldern 0-12 år som bodde området bjöds in för att lämna förslag på hur deras närliggande lekplats ska utformas. I ett första steg fick barnen välja lekredskap upp till 200 000 kr som de önskade på den nya lekplatsen.

Detta gjordes genom ett webbverktyg där man ”drar och släpper” in de lekredskap man önskar på lekplatsen. De inkomna förslagen bearbetades sedan ihop av ansvarig tjänsteman på tekniska kontoret. Resultatet blev två röstningsbara förslag. Barnen som bjöds in för att lämna förslag bjöds in ytterligare en gång för att genom en omröstning besluta vilken av de två röstningsbara lekplatsförslagen som slutligen skulle byggas.

111 barn (58 flickor och 53 pojkar) bjöds in för att vara med och påverka sin nya lekplats, ca 43% av målgruppen deltog i medborgarbudgetprocessen.

Resultat - Så blev det

Vi använde oss av ett pedagogiskt webbverktyg där barnen fick välja lekredskap och där den totala budgeten minskade i förhållande till kostnaderna på valda lekredskap. Under omröstningen fick varje barn en valsedel och efter att förslagen presenterats fick barnen möjlighet att gå runt och titta på de olika förslagen och sedan lägga sin valsedel i valurnan framför den lekplats de önskade.

Senast ändrad:
2020-07-03

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?