Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Upplands Väsby

Kontakt

Anette Ömossa, ekonomidirektör

Vx 08-590 970 00

anette.omossa@upplandsvasby.se

Dialogmöte om Väsby sjöstad

Hur skapar vi en hållbar stadsdel nära Mälaren? Väsby sjöstad har mött kritik då flera invånare befarar att projektet ska göra intrång i skogen och skada andra naturvärden i området.

För att skapa konstruktiva diskussioner kring formandet av den nya stadsdelen valde vi bland annat att genomföra en Community Planning hösten 2011. Invånarna kom med mängder av användbara synpunkter och bra idéer vilket har resulterat i en helt ny vision för Väsby sjöstad.

Bakgrund

Under de kommande 20 åren beräknas kommunens befolkning öka med minst 20 000 invånare. För att tillfredsställa behovet av bostäder planerar kommunen att bygga ett flertal nya bostadsområden, bland annat Väsby sjöstad vid Mälaren.

Syfte

Vi har tidigare testat flera olika dialogformer avseende Väsby sjöstad. För att få mer konstruktiva diskussioner kring formandet av den nya stadsdelen valde vi att genomföra en Community Planning den 7 och 8 oktober 2011. Totalt deltog över 120 personer.

Process

Diskussionerna leddes av arkitekter och experter på hållbar stadsutveckling. Första dagen genomfördes praktisk planering av Väsby sjöstad, där man bland annat diskuterade transporter samt natur och rekreation. Grupperna åkte även ut på platsbesök till det berörda området. Dagen avslutades med en föreläsning av Joachim Eble, en av världens främsta arkitekter inom hållbar utveckling.

Andra dagens workshops behandlade till största del kommunens utveckling ur ett större perspektiv. Man diskuterade hur man vill att kommunen ska utvecklas och var man ska bygga. Deltagarna hade även möjlighet att delta i en skogsrundtur för att en få en bättre inblick i vilka naturområden som skulle komma att påverkas av Väsby sjöstad.

Resultat

Efter de praktiska planeringsdagarna arbetade experterna vidare i fem dagar med de synpunkter och idéer som inkommit för att forma dem till en vision för Väsby sjöstad. Medborgarnas synpunkter resulterade i att det planerade exploateringsområdet har fått en smalare struktur, att en del av utvecklingsområdet flyttas från skogen till norr om Sättra samt att en undersökning ska inledas för att se om det nuvarande naturreservatet kan flyttas för att öka ytan med skyddad skog.

Den fördjupade översiktsplanen för Väsby sjöstad ställdes ut enligt PBL i början av 2013 under fyra månader. Resultatet av utställningen kommer att vara det som väsbyborna folkomröstar om i samband med riksdagsvalet 2014.

Mer information

Alla som bor i Väsby ska ha möjlighet att ge synpunkter på tankar och idéer om kommunens framtida utveckling. Dialogmötena ger dig som medborgare chans att vara med och påverka allt ifrån planeringen av nya bostäder, till hur vi ska arbeta för att höja resultaten i skolan. Dialogen genomförs i olika former anpassade utifrån det aktuella ämnet som berörs.

Några exempel på metoder vi hittills har använt är: ”Open Space”, workshops, charette och ”kvällsfika med samtal”. Varje dialogform analyseras och utvärderas i efterhand, för att vi kontinuerligt ska kunna vidareutveckla de olika metoderna. Dialogmötena är ett utmärkt tillfälle för dig att få svar på dina personliga funderingar gällande olika planeringsfrågor.

På plats finns alltid kommunens handläggare och representanter från de olika verksamheterna. Samtalen äger oftast rum i ett tidigt skede. Det innebär att vi kan vidareutveckla våra idéer utifrån era synpunkter. Information om våra tidigare genomförda dialogmöten finns på kommunens hemsida. Kom och var med och påverka Väsbys framtid du också!

Senast ändrad:
2017-12-11

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?