Diskussionsforum på Internet

En metod för att möjliggöra dialog med medborgare kan också vara att använda sig av någon form av webbaserat dialogverktyg.

Används för

Ett sådant verktyg kan användas för helt öppna diskussioner där alla är välkomna att delta. Ett annat sätt är att koppla det till en mindre grupp t.ex. en medborgarpanel eller som ett sätt att fortsätta en diskussion efter ett fokusgruppsmöte.Diskussionen kan föras enbart textbaserat eller med ljud och bild beroende på inriktning och syfte.

I sin enklaste form är ett diskussionsforum helt enkelt en möjlighet att skriva kommentarer under en artikel, en fråga, ett inlägg eller dyl. Mer avancerade former medger att man grupperar diskussioner, trådar diskussioner utifrån svaren, lägger in bilder etc.

Diskussionsforum används idag brett av till exempel tidningar i form av kommentarssystem till artiklar, är integrerade i andra dialogverktyg som ePetitioner eller eFörslag eller är integrerade med sociala medier som Facebook.

Deltagare

Var tydliga med vilka ni vill nå i inbjudan.

Nödvändiga resurser

Moderatorns arbetsinsats beror på aktiviteten i forumet.

Ungefärlig tidsåtgång

Kräver passning av en moderator.

Styrkor

  • Diskussionen förs oberoende av tid och rum.
  • Många har möjlighet att delta.
  • Aktuella frågor behandlas ofta snabbt.
  • Diskussionen blir transparent, alla ser alla inlägg.

Övrigt

Att tänka på!

  • Skall forumet vara öppet för alla eller slutet och då kopplat till en avgränsad grupp t.ex. en medborgarpanel.
  • Genom att möjliggöra inlägg med ljud och bild underlättar man för personer som har svårt att uttrycka sig i skrift.
  • Någon måste ha en moderators roll och regelbundet kontrollera inläggen så att inget olämpligt kommer ut. Ett alt. kan vara att ha direktpublicering under kontorstid och för tiden därutöver publicera inkomna inlägg på morgonen efter en snabb genomgång.

Begränsningar

Kräver att deltagaren har tillgång till Internetuppkopplad dator

Senast ändrad:
2020-07-02

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?