Exempel

Information

Ort Högsby

Kontakt

Fredrik Sandqvist, informatör

0491-291 03

fredrik.sandqvist@hogsby.se

Samhällspolitiskt engagemang i Högsby

Syftet med projektet är att under ett års tid öka det samhällspolitiska engagemanget i Högsby kommun. Detta genom mer omfattande kommunikation och ett större deltagande.

Process

Projektet "Politiskt engagemang i Högsby kommun" är ett långsiktigt projekt som riktar sig till Högsby kommuns politiker, tjänstemän och medborgare. Syftet med projektet är att öka engagemanget i samhället vilket skulle leda till en bättre helhetsutveckling för Högsby kommun. Genom olika aktiviteter möjliggörs samarbete och kommunikation mellan kommun och kommunmedborgare. Processen med att öka det politiska engagemanget i Högsby kommun delas in i tre olika områden, enligt följande:

1. Påverkan - Förtroende - Intresse
2. Yngre medborgare
3. Fritidsmöjligheter - Arbetsmöjligheter

Föreslagen projektidé kommer från Bergeskans/Vitikainen Consulting Partners. Projektet startade i oktober 2013 och höll på till och med september/oktober 2014.
Från början så grundar sig projektet i resultatet från en medborgarundersökning som gjordes 2011. Där framgick det att vi borde jobba mer med påverkan och förtroende.
I början av projektet upprättades kanaler för information och kommunikation mellan kommun och kommuninvånare. En regelbunden kommunikation fram till valet i september 2014 var målet.
Konsultföretaget anordnade bland annat en samhällskväll i kommunhuset med avsikt att presentera projektet för kommunmedborgarna. Kvällen föll väl ut och visade att det fanns ett intresse hos medborgarna.

Även en kväll med medborgardialog anordnades vid ett senare tillfälle. Tanken var att invånarna fritt skulle kunna diskutera om positiva såväl som negativa tankar och idéer. Dessvärre blev inte medborgardialogen så välbesökt.


En samhällsdag arrangerades i maj 2014 där de politiska kommunerna hade möjlighet att träffa invånarna i Högsby kommun. Samlingsplats var torget i Högsby. Alla partier utom ett deltog. Partierna minglade runt och de flesta hade ett uppställt tält. Högsby kommun passade även på att presentera och lansera sin facebook-sida. Ett femtiotal besökare tog chansen att prata med politikerna.

Efter samhällsdagen så beslutades det att konsultföretaget skulle intervjua de lokala partierna i Högsby. Det hela resulterade i en podcastserie som invånarna kunde lyssna på. Podcasten publicerades bland annat på kommunens hemsida och facebook-sida. Detta blev en stor framgång med över 1300 lyssningar sammanlagt. Konsultföretaget rekommenderar att kommunen använder sig av dessa nya kanaler. Bland annat för att informationen från ett vanligt fullmäktigesammanträde ofta blir byråkratisk och svår att nå ut med.

Resultat

Högsby kommun har i och med projektet lärt sig att:

  •  det kan vara på sin plats att använda nya kanaler för att nå ut med information till invånarna
  • försöka hitta nya former för medborgardialog. De traditionella mötet verkar inte locka allmänheten
  • det kan vara nyttigt att ta hjälp utifrån av någon som kan bidra med nya idéer som inte prövats förut
Senast ändrad:
2017-12-11

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?