Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Mora

Kontakt

Magnus Nordahl, Integrationschef

0250 – 263 26

magnus.nordahl@mora.se

Integration och flyktingmottagning i Mora

Dialogmöten kring öppnande av boende för ensamkommande barn; öppnande av asylboende i kommunen; lansering av projekt kring flyktingguide och språkvän.

Process

I januari 2012 bjöds allmänheten in till en träff kring öppnandet av ett kommunalt drivet boende för ensamkommande barn. Målet var att sprida information om vad verksamheten innebär och hur den kommer att drivas för att skapa en bredare förankring för verksamheten i samhället. Allmänheten fick besöka lokalerna och prata med medarbetare kring verksamheten. Totalt kom omkring 150 besökare och besökarna upplevdes som nöjda. Svårt att mäta vilka effekter det gav ut i samhället.

I september 2014 anordnades ett dialogmöte i samarbete med Migrationsverket, Frösundaviksparken och Hero Sverige AB kring öppnandet av ett asylboende i kommunen. Målet var att informera allmänheten om att det skulle öppna ett asylboende samt vad det innebär för Mora kommun och kommuninvånarna. Inbjudan spreds via sociala medier och hemsidor.

Mötet inleddes med en presentation av Hero Sverige AB och deras planer för verksamheten. Hero är det företag som driver asylboendet. Därefter fanns utrymme för dialog bland deltagarna och företrädarna för de olika aktörerna. Det deltog ca 150 personer. Tyvärr stördes mötet av att Svenska motståndsrörelsen deltog med syfte att störa och sprida propaganda. Mötet upplevdes ändå som meningsfullt och nödvändigt. Dock har det även efter dialogmötet funnits fortsatt stort behov av kommunikation och dialog.

I oktober 2014 anordnades en informationsträff kring lanseringen av ett projekt kring flyktigguide/språkvän. Inbjudan spreds via hemsida, sociala medier och annonsering. Besökarna bjöds på mat från olika kulturer och fick en presentation av projektet samt möjlighet att ställa frågor.

Syftet med dialogträffen var även att hitta personer som vill engagera sig som flyktingguide/språkvän, hitta personer som vill få en flyktingguide/språkvän samt skapa dialog om olika kulturer och mellan olika kulturer. Som en del i det genomfördes en social övning i form av ordbingo. Det deltog omkring 100 personer och resulterade i att vi fick in omkring 30 anmälningar till att bli eller få flyktingguide/språkvän.

Resultat

Sammanfattningsvis har vi lärt oss att dialogmötet är ett bra sätt att skapa förståelse och förankring för olika former av verksamheter som är nya i kommunen. Att träffas och diskutera visar på att vi viktig gör deltagarna och att vi är intresserade av att lyssna till dem. Att skapa sådana möten visar på ett gott bemötande vilket även underlättar om man ska kommunicera kring något som inte alltid uppfattas som positivt från alla kommuninvånare.

Senast ändrad:
2017-12-11

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?