Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Nora

Kontakt

Linnéa Hedkvist, Folkhälsostrateg

0587-811 06

linnea.hedkvist@nora.se

Unga kommunutvecklare i Nora kommun

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Sommaren 2013 och 2014 har ungdomar som feriearbete i tre veckor fungerat som unga kommunutvecklare.

Process - Så gjorde vi

2013

Sommaren 2013 anställdes två feriearbetande ungdomar som arbetade med enkäter om synen på Nora kommun, vad som är bra och vad som kan utvecklas samt om man tänker sig att bo kvar i kommunen. De arbetade på olika sätt, enkäter ute på stan genom personliga möten, affischer med QR-kod så man lätt hittar enkäten på hemsidan, vykort till alla unga födda 93-96 (ca 520 personer) samt enkätlåda på biblioteket. Arbetet uppmärksammades också i lokaltidningen.

Syftet med arbetet var att få underlag till revidering av kommunens översiktsplan. Resultatet av enkäten sammanställdes sedan av kommunförvaltningen. Totalt svarade drygt 200 personer på enkäten, den största enskilda gruppen var ungdomar i åldern 16-24 år följda av barn och unga i åldern 0-15 år.

2014

Sommaren 2014 anställdes fem feriearbetande ungdomar som Unga kommunutvecklare för att ge ett ungdomsperspektiv på kommunen. Syftet med projektet var att låta ungdomar komma till tals om vad som kan förbättras i kommunen. Ett annat syfte var att skapa en modell för feriearbeten som ger ungdomar möjlighet till delaktighet och inflytande.

Ungdomarna var bland annat på studiebesök i Mora kommun där de träffade andra Unga kommunutvecklare och besökte Moras kultur- och ungdomshus ”Rosa Huset”. De besökte också Tegelbruket i Örebro. Ungdomarna tog själva fram idéer som de ville utveckla och presenterade dem för politiker och tjänstemän i kommunledningen.

Ett av förslagen var att ett ungdomshus ska finnas i kommunen som vänder sig till en bredare målgrupp än vad befintlig fritidsgård gör i dag. Detta förslag har också lagts som ett medborgarförslag till kommunfullmäktige under hösten 2014.
Andra förslag var att satsa på bättre och fler områden för fotboll, innebandy, teknikplan, parkour/freerunning samt utegym. Även dessa förslag har lämnats som medborgarförslag till kommunfullmäktige under hösten 2014.

Ungdomarna fick utbildning i hur kommunen fungerar, resultat från genomförda befolkningsundersökningar, hur man genomför enkäter och undersökningar mm. De genomförde själva digitala enkäter för att få underlag för sina utvecklingsförslag.

Resultat - Så blev det

Den utvärdering som genomfördes efter feriearbetet 2014 visade att ungdomarna själva var väldigt positiva till arbetet. De tyckte det var kul, intressant och mycket lärorikt att lära sig hur kommunen fungerar och hur man utvecklar en idé från början till slut.

Handledare för feriearbetarna har varit personal från kommunens folkhälsoteam.

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?