Exempel

Information

Ort Värmdö
Kommun Vämdö kommun

Kontakt

Tove Sandström

tove.sandstrom@varmdo.se

Gör din röst hörd för klimatet

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

En dialog riktad till unga med tema klimat- och hållbarhetsfrågor.

Bakgrund

Värmdö kommun har under perioden 2010-2014 haft det övergripande inriktningsmålet Inflytande och dialog. Särskilt unga personers inflytande ska öka och efter det att WWF genomfört en undersökning där 74 % av de unga hade klimatångest beslöt sig kommunen att genomföra en lokal dialog om klimatfrågor.

Process - Så gjorde vi

Ett open space seminarium arrangerades och framfördes av Rädda Barnen och Värmdö kommun med titeln gör din röst hörd för klimatet. 74 elever från årskurs 9 från Lemshaga Akademi och Ösbyskolan deltog. Temat för dagen var klimat- och hållbarhetsfrågor och dagen leddes av ungdomsorganisationen PUSH Sverige.

Dagen inleddes med en föreläsning av Push Sverige. Därefter följde en mentometerröstning som bland annat visade att 88 % kände oro för klimatförändringarna. Open space – grupperna diskuterade bland annat trafik, mat och förnybar energi kopplat till klimatfrågan. En grupp diskuterade särskilt om vad politiken kan göra i högre utsträckning än i dag för att minska klimatpåverkan.

Den röda tråden var att ungdomarna vill se att politiken går från ord till handling. Denna önskan framfördes därefter i den utfrågning av politiker som sedan genomfördes. Unga fick ställa frågor till förtroendevalda i kommunen och få svar direkt på plats. Dagen avslutades med ytterligare en mentometerröstning.

Resultat - Så blev det

Av politikerna som deltog var flera kommunalråd och de tog med sig frågan om hur kommunen kan arbeta mer med klimat i samhällsplanering, bostadsbyggande och i olika verksamheter.

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?