Exempel

Information

Ort Värmdö

Kontakt

Tove Sandström

tove.sandstrom@varmdo.se

Gör din röst hörd för klimatet

En dialog riktad till unga med tema klimat- och hållbarhetsfrågor.

Bakgrund

Värmdö kommun har under perioden 2010-2014 haft det övergripande inriktningsmålet Inflytande och dialog. Särskilt unga personers inflytande ska öka och efter det att WWF genomfört en undersökning där 74 % av de unga hade klimatångest beslöt sig kommunen att genomföra en lokal dialog om klimatfrågor.

Process

Ett open space seminarium arrangerades och framfördes av Rädda Barnen och Värmdö kommun med titeln gör din röst hörd för klimatet. 74 elever från årskurs 9 från Lemshaga Akademi och Ösbyskolan deltog. Temat för dagen var klimat- och hållbarhetsfrågor och dagen leddes av ungdomsorganisationen PUSH Sverige.

Dagen inleddes med en föreläsning av Push Sverige. Därefter följde en mentometerröstning som bland annat visade att 88 % kände oro för klimatförändringarna. Open space – grupperna diskuterade bland annat trafik, mat och förnybar energi kopplat till klimatfrågan. En grupp diskuterade särskilt om vad politiken kan göra i högre utsträckning än i dag för att minska klimatpåverkan.

Den röda tråden var att ungdomarna vill se att politiken går från ord till handling. Denna önskan framfördes därefter i den utfrågning av politiker som sedan genomfördes. Unga fick ställa frågor till förtroendevalda i kommunen och få svar direkt på plats. Dagen avslutades med ytterligare en mentometerröstning.

Resultat

Av politikerna som deltog var flera kommunalråd och de tog med sig frågan om hur kommunen kan arbeta mer med klimat i samhällsplanering, bostadsbyggande och i olika verksamheter.

Senast ändrad:
2017-07-04

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?