Exempel

Information

Ort Eskilstuna

Kontakt

Irene Karlbom Häll, projektledare LaRS-projektet/LaRSbladet

070-086 62 39

irene.karlbom@eskilstuna.se

Trygghetsarbete inom LaRS-projektet

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

LaRS-projektet omfattar tre bostadsområden och har som övergripande syfte att tillsammans med boende och verksamma skapa en hållbar och attraktiv stadsdel.

Bakgrund

Lagersberg och Råbergstorp byggdes som en del av miljonprogrammet. Lagersberg förvaltas av det kommunala bolaget Kommunfastighet och tvillingen Råbergstorp på andra sidan vägen ägs av Pagoden, ett privat bolag. Båda dessa områden består av trevåningshus runt bilfria grönskande gårdar. En extremt barnvänlig miljö nära centrum där boende vittnar om att de trivs.

Trots detta har området från starten dragits med en lågstatusstämpel. Stenby byggdes på åttiotalet och ritades av samma arkitekter, med en justerad plan och utgörs därför av en blandning av flerfamiljshus, radhus och villor.

Syfte - Därför gjorde vi det

Att tillsammans med boende och verksamma skapa en hållbar och attraktiv stadsdel.

Process - Så gjorde vi

LaRS-projektet omfattar alla tre områdena och har som övergripande syfte att tillsammans med boende och verksamma skapa en hållbar och attraktiv stadsdel. Under ett drygt år har fester ordnats, en stadsdelstidning startats med fler etablerande aktiviteter. Problem med utåtagerande ungdomar kulminerade i juni 2014 när en stor mängd fönster krossades, vilket ökade engagemanget i området och intresset för samarbete hos snart sagt alla parter.

Projektet fick ironiskt nog en skjuts, fler efterfrågade LaRS-projektets kontaktytor. Kommunpolisen och Trygga Eskilstuna håller nu med projektets hjälp på att skapa ett nätverk för att mobilisera vuxna i form av nattvandring, grannsamverkan och sms-grupper.

I ett första möte deltog tjänstemän, rektor på skolan, fritidsgårdspersonal, fastighetsägarnas representanter, närpolis, väktare, räddningstjänst, hyresgästförening, boenderepresentanter samt unga boende från Lagersberg. Ofta attraherar den här sortens möten enbart pensionärer och daglediga, ibland från helt andra stadsdelar men med intresse för trygghetsfrågor och ibland med en politisk agenda. Mer sällan når man de icke- eller lite svensktalande, de som utgör majoritet i stadsdelen och där föräldrarna till de ungdomar som berörs ingår.

Mötet annonserades nu nära inpå via sociala nätverk och direkt riktat till nämnda grupp. ”Djungeltrumman” användes, flera kom som aldrig deltagit tidigare och efter en stund anslöt ett par av de ungdomar som pekats ut som problematiska. Fler yngre kom in under mötets gång, ända ned till 11-12 års ålder. Som mest var det 45 personer i rummet.

Ur protokollet, lätt förkortat:

-Problemet just nu är att gäng samlas utanför kiosken.
- När fritis stänger vid nio, då sitter vi där, äter nötter, det är väl inget fel på det?
- Jag är mer rädd för "kioskmannnen"!
- En gång kom han ut och sprutade på oss med en brandspruta!
- Om han inte gillar er och ni inte honom, varför sitter ni där?
- Det finns ju ingen annan stans.
- Vi kan bygga tak och bänkar en bit bort. Men kommer de att sitta där då?
- Tro mig, om det fanns ett annat ställe skulle de sätta sig där!
- Vi tar era kontaktuppgifter och försöker ordna det.

Protokollet översattes på begäran till arabiska inom en vecka.

Resultat - Så blev det

Ytterligare ett informationsmöte hölls av polisen, nu specifikt om nattvandring och grannsamverkan. Nattvandring beräknas starta i anslutning till en fest. Fritidsgården har nu öppet till 23. Fastighetsägaren håller på att iordningställa bänkar.

Senast ändrad:
2021-07-06

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?