Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Dialog om trygghet i Upplands Väsby

Hur ska vi prioritera våra trygghetssatsningar?
Dialogen visade tydligt vilka aspekter väsbyborna anser ökar trygghetskänslan:  belysning är A och O
och gångtunnlar måste bli tryggare.

Vi har nu tagit fram en belysningsplan för Väsbys centrala delar och inlett arbetet med att göra gångtunnlar tryggare. Under hösten kommer även ett samverkansavtal med polisen att tecknas.

Syfte

För att vi ska kunna prioritera rätt i våra trygghetssatsningar genomförde vi ett omfattande dialogmöte med väsbyborna i juni 2010. Resultatet gav ett bra underlag för hur vi ska planera vårt trygghetsarbete framöver.

Process

Dialogen anordnades efter en modell som kallas charette. En charette används som en beskrivning på en lång rad mindre möten där kommunens invånare ges möjlighet att delta och förmedla sina åsikter. För att så många väsbybor som möjligt skulle kunna delta och diskutera olika trygghetsfrågor pågick charetten i kommunens utställningslokal i centrum, där många invånare enkelt kunde titta förbi när de ändå hade ett ärende i närheten.

Charetten genomfördes i samarbete med polisen och pågick i fem dagar, från morgon till kväll. På plats i lokalen hade besökarna möjlighet att uttrycka sina åsikter på fyra olika sätt. Ett av alternativen var en enkät som tog upp vilka områden som uppfattas som trygga respektive otrygga.

Besökarna gavs också möjlighet att uttrycka vad trygghet innebär för dem personligen genom att placera gröna och röda prickar på bilder föreställande olika stadsmiljöer. De fick även prioritera mellan olika planeringslösningar. Självfallet fanns det också möjlighet att diskutera trygghetsfrågor av alla tänkbara slag med de tjänstemän och poliser som fanns på plats.

Charetten besöktes av totalt 411 personer, vilket gav oss ett bra underlag för hur vi ska planera vårt trygghetsarbete i framtiden.

Resultat

Dialogen visar tydligt vilka aspekter väsbyborna anser ökar trygghetskänslan. Belysning är A och O. Med utgångspunkt utifrån detta har vi nu tagit fram en belysningsplan för kommunens centrala delar. Dessutom har vår vi inlett arbetet med att göra våra gångtunnlar tryggare, något som uppmärksammades av många av våra dialogbesökare. Under hösten kommer även ett samverkansavtal med polisen att tecknas. Tillsammans arbetar vi för att skapa ett tryggare Väsby.

Mer information

Alla som bor i Väsby ska ha möjlighet att ge synpunkter på tankar och idéer om kommunens framtida utveckling. Dialogmötena ger dig som medborgare chans att vara med och påverka allt ifrån planeringen av nya bostäder, till hur vi ska arbeta för att höja resultaten i skolan. Dialogen genomförs i olika former anpassade utifrån det aktuella ämnet som berörs.

Några exempel på metoder vi hittills har använt är: ”Open Space”, workshops, charette och ”kvällsfika med samtal”. Varje dialogform analyseras och utvärderas i efterhand, för att vi kontinuerligt ska kunna vidareutveckla de olika metoderna. Dialogmötena är ett utmärkt tillfälle för dig att få svar på dina personliga funderingar gällande olika planeringsfrågor.

På plats finns alltid kommunens handläggare och representanter från de olika verksamheterna. Samtalen äger oftast rum i ett tidigt skede. Det innebär att vi kan vidareutveckla våra idéer utifrån era synpunkter. Information om våra tidigare genomförda dialogmöten finns på kommunens hemsida. Kom och var med och påverka Väsbys framtid du också!

Senast ändrad:
2017-05-03

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?