Exempel

Information

Ort Haninge

Kontakt

Magnus Börjesson, kommunikationsutvecklare

08-606 76 58

magnus.borjesson@haninge.se

E-förslag i Haninge

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Demokratin utvecklas genom att möjligheten att lämna e-förslag. Andras e-förslag kan stödjas genom att skriva under dem.

Syfte - Därför gjorde vi det

Att öka medborgarinflytandet.

Process - Så gjorde vi

Vem som helst kan lämna eller skriva under ett e-förslag. Det spelar ingen roll var du bor eller hur gammal du är. Alla är välkomna att föreslå förbättringar i Haninge och säga sin mening.
För att lämna ett e-förslag eller skriva under ett e-förslag måste du först skaffa ett konto här i e-dialogen. Det gör du genom att klicka på länken Skaffa konto uppe i högra hörnet och fyller i dina uppgifter.

Vill du ge dina politiker ett e-förslag?
Genom att skapa ett e-förslag når du snabbt ut till många. För varje förslag finns möjlighet att lägga länkar till sociala medier eller andra externa platser där alla kan diskutera förslaget och närliggande frågor. Det går också att lägga till mer bakgrundsinformation till varje förslag. Du kan även se vilka andra som har skrivit under förslaget.

Vill du stödja eller kommentera ett e-förslag?
Du kan stödja ett e-förslag genom att skriva under det. Varje förslag har en text som beskriver förslaget, och ibland finns det också lite bakgrundsinformation som hjälper dig att bestämma om du vill skriva under.

Vem kan se mitt e-förslag?
När du har lämnat ett e-förslag är det bara kommunens moderator som kan se e-förslaget. Moderatorn granskar e-förslaget och kontaktar dig om e-förslaget behöver kompletteras med mer information eller om det redan finns ett liknande e-förlag. Moderatorn publicerar sedan e-förslaget så att det blir synligt för alla.

Vad händer med e-förslaget?
Om ditt e-förslag har fått minst 25 underskrifter när slutdatumet för e-förslag har nåtts, lämnas det över till politikerna i den nämnd som ansvarar för de frågor som e-förslaget berör. Politikerna beslutar om och hur e-förslaget ska genomföras. Du kan också se vad politikerna har svarat förslagsställarna. Även du som är förtroendevald politiker kan delta.

Resultat - Så blev det

Vad vi har lärt oss och vad andra kan ha nytta av att veta
• Information och marknadsföring är av avgörande betydelse för att e-förslagen används.
• Utmaningen att engagera medborgarna är större än risken för att en medborgardialog missbrukas.
• Det är lätt att göra det enkelt och snabbt för medborgarna. Vi är ändå låsta till nämndernas handläggningstider, vilket gör att e-förslagen inte känns så enkla, snabba och smidiga som förväntats.
• Det är bra om moderatorn för e-förslagen ”driver på” ärendehandläggningen, så att besluten för respektive e-förslag kan publiceras så snabbt som möjligt. Annars drar det lätt ut på tiden, mellan att e-förslaget lagt till att ett beslut publiceras.

Senast ändrad:
2020-10-13

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?