Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Hur vill du bo som senior i Sollentuna

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Sollentuna kommun arrangerade den 12 februari 2014 ett dialogmöte för att ta reda på hur Sollentunas invånare vill bo som seniorer. För att möta Sollentunas behov av boende för äldre ville Sollentunas politiker få hjälp av invånarna att förstå framtidens behov.

Dialogen skedde i två steg med kafémetoden som steg ett.

Steg 2 involverade prioritering i Sollentuna centrum.

Process - Så gjorde vi

Dialogmötets 40 platser tog slut på mindre än en vecka och extra platser sattes in för att möta intresset. Totalt dök 50 personer upp på dialogmötet. Dialogmötet genomfördes genom en workshop där deltagarna diskuterade några utvalda ämnen under tre 20-minuters pass. Totalt var dialogmötet två timmar långt.
 

Ämnena som diskuterades:
• Tillgänglighet
o Exempel på fråga:
      Vad är ett tillgängligt boende för dig?
• Miljö och boendeform
o Exempel på fråga:
      Hur kan den fysiska miljön utformas för att bidra till ett trivsamt boende?
• Socialt liv
o Exempel på fråga:
      Vad behövs för att boendet ska främja ett socialt liv?
• Service och kostnader
o Exempel på fråga:
      Vad får ett boende kosta?
• Trygghet
o Exempel på fråga:
       Vad behövs för att du ska känna dig trygg i din boendemiljö?


De olika samtalsgrupperna leddes av samtalsledare från kommunen. Samtalsledarna skrev ned diskussionerna på stora pappersark som ligger till grund för materialet som Sollentunas politiker kan ha som ett av flera underlag när olika beslut i ämnet ska tas.

I augusti 2014 arrangerades steg 2 i dialogen där Vård- och omsorgskontoret, som arrangerade dialogen, befann sig i Sollentuna centrum för att prioritera bland svaren som kommit in i steg 1. En karta fanns även på plats där invånarna kunde visa var de vill bo som seniorer. Totalt deltog ca 300 personer i dialogen.

Resultat - Så blev det

Lärdomar:

  • Analysera nog vilket behov målgruppen har när det gäller den fysiska miljön. När det gäller äldre så måste lokalen vara tillgänglig.
  • Var noga med återkoppling och att beskriva processen.
  • Var där målgruppen redan finns och var beredd att genomföra dialogen på i olika former baserat på målgruppernas behov.

Mer information

 

 

Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?