Exempel

Information

Ort Upplands Väsby
Kommun Upplands Väsbys kommun

Kontakt

Anette Ömossa, ekonomidirektör

Vx 08-590 970 00

anette.omossa@upplandsvasby.se

Medborgardialog om översiktsplan i Upplands Väsby

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

I oktober hölls en extra medborgardialog för att stämma av arbetet med kommunen nya översiktsplan och få in synpunkter i ett tidigt skede stället för att vänta på samrådsskedet. För att stämma av resultatet av medborgardialogen som gjordes i mars bjöd kommunen in väsbyborna till en dialog 11-19 oktober.

Syfte - Därför gjorde vi det

Syftet var att undersöka om de tre framtidsbilderna som blev resultatet av charetten i mars stämmer överens med väsbybornas framtidsvisioner? På dialogen presenterades framtidsbilderna ”Bandstaden”, ”En starkare kärna” och ”Olikheterna gör Väsby” med deras utmaningar och förutsättningar.

Process - Så gjorde vi

Dialogen hölls dels i en butikslokal i Väsby centrum (11-17 oktober) och under helgen 18-19 oktober på sex utvalda platser runt om i Väsby, Skopan, Medley, Lek & Bus Infra, ICA Format, Hemköp Runby och Gunnes Gård.

Under dialogen fanns tjänstemän som arbetar med översiktsplanen på plats och medborgarna bjöds in till samtal om framtidsbilderna, att läsa mer om förslagen och arbetet med översiktsplanen eller att skriva sina åsikter på en lapp hänga upp den i vårt önsketräd. I lokalen fanns också möjlighet att genom att lägga bollar i olika plaströr berätta om hur väl besökarna ansåg att framtidsbilderna levde upp till utmaningarna som identifierats.

Det fanns även möjlighet att titta på en film om de tre framtidsbilderna, att göra sin egen värderos utifrån besökarens egna åsikter och behov. För barnen fanns lego och en hel vägg var målad med griffeltavlefärg och det var fritt fram för alla att sätta sitt eget avtryck. Alla åsikter samlades in och sammanfattades skriftligt efter dagens slut.

Resultat - Så blev det

Butiken hade under vardagarna runt 100 besökare per dag. Under helgen hade den uppsökande dialogen cirka 30 deltagare/plats.

Tidslinje
Samråd mars 2015
Granskning årsskiftet 2015/16

Senast ändrad:
2020-07-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?