Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Medborgarbudget -En världsomspännande modell för demokratisk inflytande.

Sveriges Kommuner och Landsting genom projekt Medborgardialog har under 10 års tid arbetat tillsammans med kommuner för att utveckla och pröva medborgarbudget. Syftet är att erbjuda medborgare att delta i prioriteringar av en del av budgeten. I denna skrift beskriver vi de olika stegen i modellen för medborgarbudget.

Mer information

Erfarenheter visar att medborgarbudget är ett system som ger medborgarna möjlighet att prioritera kommunala resurser och få förståelse för hur resurser kan användas för lokal utveckling. Medborgarbudget ger en möjlighet till både inflytande och ansvarstagande för att utveckla och ta hand om den lokala miljön där medborgaren lever sitt vardagsliv.
Intressant är att utvärderingar visar att medborgare som deltar i medborgarbudgetprocesser blir mer intresserade av politik och även av politiska partier och får genom sitt deltagande större kunskap om kommuners beslutsprocesser.
Medborgarbudget är inte en metod utan ett system för att involvera medborgare i prioritering av lokala resurser och i denna skrift beskriver vi hur systemet fungerar och vad varje steg innebär.

Ladda ner skriften.

Senast ändrad:
2023-04-11

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?