Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Medborgardialog om Runmarö ö-bibliotek

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Skärgårdskommunen Värmdö är delvis en glesbygdskommun och medborgardialogen på Runmarö syftade till att bibehålla en god service.

Bakgrund

2008 avvecklades de kommunala ö-biblioteken som fanns på Runmarö, Möja, Nämdö, Sandhamn och Svartsö. Efter nedläggningen kom synpunkter in från invånarna och som ledde till att ö-biblioteken startade i ny driftsform år 2009. Nämnden skriver överenskommelser om drift av ö-bibliotek med föreningar på Runmarö, Möja, Nämdö, Sandhamn och Svartsö. Utlåningen på Runmarös ö-bibliotek har varit mycket låg.

Process - Så gjorde vi

En enkätundersökning skickades ut till alla bofasta, från 18 år ålder och uppåt, i Värmdös skärgård. Svarsfrekvensen som låg på 27 procent visade att på Runmarö var den mötesplats man var minst nöjd med. Syftet med medborgardialogen på Runmarö var att undersöka olika alternativa mötesplatser, delvis för att stärka demokratin, men också för att öka effektiviteten i verksamheten. Medborgardialogen hölls på Runmarö bygdegård och ämnet för kvällen var:”

Hur kan ö-biblioteken på Runmarö bli mer attraktivt för dig och övriga som bibliotek och mötesplats?”
Totalt deltog 14 personer, förtroendevalda, tjänstemän och boende, i dialogen. Det bor ungefär 300 bofasta på Runmarö. Medborgardialogen genomfördes i form av ett dialogcafé där de deltagande delades in i två grupper.  Efter ca 45 minuter återsamlades alla och tillsammans hölls en gemensam redovisning av gruppernas idéer och alla fick rösta på förslagen. Varje person fick två röster.

Förslagen som presenterades var följande:
• Flytta tillbaks biblioteket till läkarstationen, den tidigare lokalen (16 röster).
• Skriv avtal med Runmarö hembygdsförening och drift (2 röster)
• Bokbussen börjar köra även till Stavsnäs vinterhamn istället för enbart till livsmedelsaffären (10 röster).

Resultat - Så blev det

Under mötet gjordes minnesanteckningar vilka tre veckor senare presenterades för kultur- och fritidsnämnden. Nämnden beslutade då att bokbussen även ska börja köra till Stavsnäs vinterhamn. Beslutet har skickats ut till deltagande på medborgardialogen och kommer verkställas under 2015.

Senast ändrad:
2020-07-03

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?