Nya Möbeln är ett kulturcentrum för alla

Under 2015 har en förstudie gällande ombyggnad av Möbeln genomförts. Målet med ombyggnationen är att skapa ett kulturcentrum och en mötesplats för alla. Ombyggnadsplanerna innefattar bland annat en gemensam entré och foajé samt en öppen aktivitetsyta med kafé och utställningshall.

Bakgrund

I den före detta möbelfabriken och allaktivitetshuset Möbeln finns de flesta av Kultur och fritids verksamheter representerade; kulturskola, bibliotek, fritidsgård, administration och uthyrningsverksamhet. Vi har samlingssalar, utställningslokal, verkstäder, scen, boulebana och skateramp. Tvärs över gatan finns den nya Centralhallen där bland annat kulturskolan bedriver en del av verksamheten.

Process

Kultur och fritid har initierat en förstudie gällande ombyggnad av Möbeln och har under höst och vinter genomfört ett flertal dialoger för allmänhet samt barn, ungdomar och föreningar som använder Möbeln till vardags. Samtal mellan personalrepresentanter vid de olika verksamheterna gällande byggplanerna har
pågått sedan slutet av september.

Som utgångspunkt för samtalen har vi haft en första skiss från Sweco arkitekter. Det har visat sig mycket bra för processen att ha något konkret att utgå ifrån, även om det finns en fara i att diskussionerna blir väl detaljerade när man ser en skiss framför sig. Det uttrycks både positiva förväntningar men även oro över hur olika verksamheter kommer att påverkas av förändringarna.

Resultat

Förstudien har resulterat i en kravspecifikation där tankar och synpunkter sammanställts. Nästa steg i processen kring ombyggnationen blir att ge arkitekterna i uppdrag att ta fram en ny skiss utifrån det sammanställda materialet. Vi har även fått in tankar kring organisation och verksamhet som inte redovisas i detta underlag men som kommer att vara värdefulla för vårt fortsatta arbete.

Allmänhet och övriga intressenter har uttryckt stor uppskattning gällande delaktighetsprocessen kring Nya möbeln och det är Kultur och fritids avsikt att fortsätta med medborgardialoger framöver. Parallellt med att arbetet kring den fysiska ombyggnaden sker kommer ett omfattande arbete att inledas kring hur vi fyller Nya möbeln med verksamhet. Syftet med ombyggnationen är att få en större närhet mellan verksamheterna i huset och till allmänheten. Detta hoppas vi gör att huset blir fyllt av liv och verksamhet och på riktigt blir ett levande kulturcentrum och en mötesplats för alla.

Mer information

Läs mer i rapporten om upplägg, kravspecifikation med mera för Nya Möbeln i nedan länk.

Senast ändrad:
2017-05-04

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?