Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Uddevalla
Kommun Uddevalla kommun

Kontakt

Kontakta kommunen:

Kommunen@uddevalla.se

Medborgarbudget i Uddevalla

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Uddevalla kommun har genomfört ett antal medborgarbudgetar sedan 2010. Den första medborgarbudgeten riktade sig till ungdomar om en aktivitet, vilket resulterade i en komedidag på sommaren. Två har riktats till elever på två skolor som fått ge förslag på förbättring av skolmiljön, flera av förbättringarna har genomförts.

Bakgrund

Uddevallas första medborgarbudget hölls förra året. Ungdomar fick vara med och rösta om hur 200 000 kronor bäst skulle användas. Det kom in 21 förslag och förslaget om en komedidag fick flest röster. Av de 21 förlag så var det flera som liknade varandra och samordnades så det till slut var sex förslag som ställdes ut på en mässa som eleverna fick första på. 10 % av ungdomarna röstade fram det vinnande förslaget för genomförande - Sommar 2010.

Visual Budget i Lane Fagerhult
Genom en så kallad medborgarbudget bjuds barn i åldern

0-12 år in till att vara med och påverka hur den nya lekplatsen i Lane Fagerhult ska se ut.

Tekniska kontoret ska bygga en ny lekplats i Lane-Fagerhult. Tillsammans med boende i området  har vi planerat vilka lekredskap som skall finnas på den nya lekplatsen. Barn i ålder 0-12 och deras målsmän har deltagit i en medborgarbudgetprocess under våren 2013. Genom en spännande omröstning fick barnen sedan rösta fram vilken lekplats som ska byggas i Lane-Fagerhult.

Syfte - Därför gjorde vi det

Syfte och mål med medborgarbudgetprocessen är att öka medborgarnas möjlighet till att påverka genom demokratiska processer.

Process - Så gjorde vi

1) Barn i ålder 0-12 år tillsammans med målsmän erbjuds att genom ett digitalt verktyg visualisera hur man önskar att lekplatsen i området ska utformas inom en given budgetram.

2) Tjänstemän på tekniska kontoret utformade utifrån de inkomna förslagen två lekplatser med olika inriktningar.

3) Deltagarna bjuds in till ett möte där de framtagna förslagen presenteras och sedan lämnar vi över beslutet av vilken lekplats som ska byggas till deltagarna. En röstning genomförs och det förslag som vinner kommer att verkställas under hösten 2013.

Mer information

Ytterligare medborgarbudgetar har genomförts kring trygghetsvandringar Den senaste var en så kallade visual budget i Lane Fagerhult.

Senast ändrad:
2021-02-01

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?