Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Helsingborg

Kontakt

Theréze Zetterberg, projektledare delprojekt Dialog 3.0

Theréze.zetterberg@helsingborg.se

042-105889

Charlotte Hedlöf, Kommunikatör delprojekt Dialog 3.0

charlotte.hedlof@helsingborg.se

072-1907309

Anders Landsbo, projektledare huvudprojekt DrottningH

Anders.landsbo@helsingborg.se

042-103036

Inspirations sajt för stadsdelen Drottninghög i Helsingborg

Drottninghög är ett bostadsområde som byggdes som en del av miljonprogrammet mellan 1967-1969. Nu driver Helsingborgs stad tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem ett stadsutvecklingsprojektet DrottningH inom området.

Bakgrund

Bakgrund och syfte

På Drottninghög finns många olika verksamheter dels projekt DrottningH men även IdéA som driver biblioteks och kursverksamhet, fritidsgård, kyrka, Helsingborgshem har ett områdeskontor, brandförsvaret och polis finns närvarande.

Alla verksamheter har egna kommunikationskanaler för att nå ut till de boende, där man exempelvis berättar om aktiviteter och evenemang samt annan relevant information. Det stora antalet kanaler och det ”faktum” att informationen fanns på så många ställen gjorde det svårt för boende och besökare att få en bild av vilka evenemang och aktiviteter som sker i området.

Därför fanns det behov av ha en gemensam kommunikationskanal i området där både verksamheter och boende kunde kommunicera med en bredare publik. (Detta kom även upp under våra gemensamma träffar för operativa på området som vi kallar Drotta nätverket).

Process

Med anledning av detta skapade deltagarna en första version av Drottabladet. Fredagen den 13 juni startade vi en spännande resa där vi på under 3 timmar tog oss från ett tomt Wordpress skal till en sajt med 10 st producerade artiklar. Drottabladet är uppbyggt i wordpress vilket skapas enkelt med färdiga teman och är gratis. Det fungerar som ett bloggverktyg där de olika redaktörerna som blivit inbjudna kan gå in och skriva. Efter detta har Drottabladet fyllts på med redaktörer och Dialog 3.0 (som är dialog projektet inom projekt DrottningH) har fungerat som administratörer och bjudit in till skrivarverkstäder och fortsatt att bjuda in redaktörer.

Ramverk för redaktörerna på Drottabladet.se

1. Vem är redaktör på Drottabladet? I första hand de som ingår i det fysiska nätverket Drotta men även boende eller personer med operativ koppling till Drottninghög.

2. Vem ansvarar? Var och en är ansvarig utgivare för sina producerade artiklar. Det är alltså inte Helsingborgs stad eller annan organisation som uppbär ansvaret för sajten utan detta är ett eget initiativ av en grupp enskilda individer med stort Drottninghögs intresse.

3. Vilket fokus? Utgå alltid från att ”jag är en del av Drottninghög” när du skriver dina artiklar. Du skriver alltså INTE som en representant för någon organisation/förvaltning som ska informera till området utan det är du som enskild person vill dela med dig av dina upplevelser eller tipsa om saker/event som är på g i Drottninghög och dess närområde.

Resultat

Sajten ligger på http://drottabladet.se och har cirka 170 sidvisningar i veckan (nov 2014), 30 stycken word press-utbildade och aktiva redaktörer.
En av stadens lokaltidningar har fått upp ögonen för Drottabladet och nu undersöker vi gemensamma beröringspunkter och spånar potentiella framtida samarbeten.
För att Drottabladet ska leva vidare och dra trafik så behöver alla redaktörer gemensamt putta in mer och spännande innehåll samt sprida länken och göra sidan till en ”snackis” i sina olika nätverk

Lärdomar
Det finns många fördelar att med en gemensam kanal – det blir lättare att synliggöra vad sin verksamhet gör i ett tvärsektoriellt arbete, förbygger olika budskap/ryktesspridning och grundar för bra samsyn, det är lättare att få ett uppdaterat flöde med fler skribenter. Genom att bjuda in boende ger vi även dem ett ”demokratiskt verktyg” och en möjlighet att nå ut med sin röst/sitt budskap.

Senast ändrad:
2018-02-02

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?