Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Boendedialog i DrottningH

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Vårt mål är att föra en öppen och ärlig dialog med våra boende. Att få våra boende medvetna om projektet. Ingen skall bli överraskad när vi börjar arbetet ute.

Bakgrund

DrottningH projektet är ett ombyggnadsprojekt av miljonprogramsområdet Drottninghög i Helsingborg. Här finns i dag 1114 lägenheter och i framtiden fördubblar vi antal bostäder genom att renovera, riva och bygga nytt. Det är ett stort projekt som kommer att ta mer än 20 år att genomföra. Stora delar av projektet är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och Helsingborgshem.

Samarbetet över gränserna möjliggör och engagerar, inte bara oss i projektet, utan även våra boende på Drottninghög då de ofta kan föra fram sina åsikter. Vi tror på projektet, utvecklar och vänder sakta men säkert känslan för området. Viktigt är att vi fortsätter vara öppna, ärliga och vågar fatta beslut i processen. Information som är riktad till våra boende skall komma ifrån bostadsbolaget, medan Helsingborgs stad informerar om förändringar på allmänna ytor. De skall veta var de kan hitta och själv söka mer information. Information skall i första han nå våra boende innan den går ut i media och till allmänheten. Vårt dialogarbete handlar om att utveckla nya dialogmetoder och ett nytt arbetssätt vid större ombyggnadsprojekt.

Process - Så gjorde vi

Vi som arbetat med boendedialogen har många års erfarenhet av området och våra boende känner till oss och i de flesta fall vi dem. Det har alltid varit viktigt för oss att visa oss ute på området och varit nåbara. Vi har alltid varit med och engagerat oss i områdesdagar och arbetat nära lokala hyresgästföreningen i olika arrangemang. Vi har skapat ett arbetssätt på Drottninghög där vi under många år har bokat våra möten med boende i deras egna hem. Vi har alltså tagit oss till kunden, för att underlätta och ge en bättre service, men också för att bygga bättre relationer.
I början av informationsprocessen, hösten 2012, ställde vi oss frågorna. Har våra informationsbrev nått sitt mål? Vad vet våra boende? Hur gör vi för att få reda på vad våra boende vet?
Vi frågade runt. Vi fick olika påstående. Felaktig ryktesspridning var stor. Barnen frågade och var oroliga. Vi fick en känsla av att vi inte nått fram.

I första skedet gjorde vi 260 hembesök där vi ringde och bokade tid till familjer. Genom hembesöken kan vi ge familjerna information i en trygg miljö. Vi når hela familjen (även släktingar) Vi kommer när de har tid. De små barnen kan vara med (ingen barnvakt). Hembesöken är för boende och Helsingborgshem kvalitetstid.

På området finns även en skola med årskurserna 1-6. Under många år har vi samarbetat med Drottninghögs skola i olika projekt. Barnen på Drottninghög har vi också lärt känna genom våra områdesdagar då vi har inriktat och arrangerat aktiviteter för barnen. Vi bokade besök i alla årskurser på Drottninghögs skola, gav en enkel information om våra och stadens idéer och tankar på framtidens Drottninghög. Vi berättade varför vi är hemma hos deras familjer. Barnen hade många frågor och funderingar som vi besvarade och diskuterade, detta gav barnen trygghet.

Det är viktigt att få med så många boende som möjligt under samrådsperioderna och vi har varit ute och informerat att de nu har en chans att föra fram sina åsikter. Tillsammans med staden har vi haft samrådsvandringar i delprojekt ett. Vi är på plats vid utställningar av projektet för att svara på frågor och funderingar men att även samla in så många idéer, förslag och funderingar som möjligt.

Resultat - Så blev det

Informationen ut till våra boende fortsätter vid varje bekräftat beslut av förändring i området. Vid varje skriftlig informationstillfälle ställer vi oss ute på gårdarna för att vara på plats och kunna ge så direkta svar som möjligt på de frågor som kan komma. Dialogprocessen har gett positiva grannskapseffekter, grannar pratar och lugnar i högre grad varandra.

Vi är bara i början av DrottningH projektet som är beräknat att pågå minst 20 år. Många av våra boende efterfrågar de synliga indikationerna på att projektet är i gång. Frågan vi får i dag är.

–När skall ni börja?

Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?