Hoppa till huvudinnehållet / Skip to main content

Exempel

Information

Ort Västra Götalandsregionen
Startade 2012

Kontakt

Ann-Cathrine Gardendahl, administrativ chef

070-910 47 85

ann-cathrine.gardendahl@vgregion.se

Öppna dialogmöten för alla kommunerna i Dalsland

Ingress - En kort beskrivning av innehållet

Hälso- och sjukvårdsnämnden Dalsland valde under 2012 öppna möten som dialogform för att dels informera om den nya överenskommelsen om sjukhusvård i området, dels för att föra dialog om framtidens hälso- och sjukvård.

Bakgrund

Bedömningen var att mötena skulle locka 50-talet personer i varje kommun, och lokaler bokades därefter, gärna i en mer intim cafémiljö eller liknande. Inbjudan till de öppna mötena gjordes genom annons i dagspress och marknadsfördes även genom pressmeddelande.

Syfte - Därför gjorde vi det

Tanken var att i varje kommun genomföra tvådelade möten där nämndens presidium först skulle informera om den nya vårdöverenskommelsen och konsekvenserna av den. Därefter skulle en dialog genomföras i smågrupper runt cafébord där deltagarna skulle få resonera sig fram till förslag och synpunkter som skulle lämnas in gruppvis skriftlig.

Process - Så gjorde vi

I området fanns redan tidigare en stark opinion mot det man uppfattat som nedskärningar på det lokala sjukhuset. Denna opinion förstärktes genom nya uppgifter i media som kom i anslutning till att nämnden bjöd in till mötena. Följden blev att det kom betydligt fler besökare än väntat, och i något fall tvingades man byta lokal. Man kan säga att intressegrupper ”kidnappade” dagordningen, och dialogmötena förvandlades till ganska stormiga stormöten där politikerna blev hårt ansatta och pressade. Av den tänka dialogen i lugn och avspänd miljö blev därför inte mycket kvar. Många skriftliga synpunkter samlades dock in och sammanställdes.


Lärdomen blev att öppna möten inte fungerar om man vill vara säker på att kunna styra formerna för och innehållet i en dialog. Det var också naivt att tro att de intressegrupper som fanns inte skulle ta chansen att ta över dagordningen.

Resultat - Så blev det

Bilagor:
• Dokumentation från de öppna mötena
• Inbjudningsannonser
• Pressmeddelande inför mötena

Senast ändrad:
2020-05-27

På dialogguiden.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta surfa godkänner du att vi använder kakor.

Vad är kakor?